Vilken lycka!

Sommarmånaderna är samlarmånader! Tänk vad fint det blir när vi gör tillägg av naturmaterial i våra miljöer. Detta material är ju dessutom gratis. Tänk att varsamt få möjlighet att sortera och kategorisera, känna, dofta, titta... 

En klok kollega i Södertälje uttryckte det såhär i en FB grupp: 

Hon lade till några fina bilder av pinnar och stenar också. Det blir något annat med dessa tillägg. Köpematerialet minskar, miljöpåverkan likaså. Jag tänker att vi behöver både och, men att vi bör tänka noga kring vad vi köper in. 

Till min glädje och lycka... Min mamma kom idag med en kasse fint itusågade "brickor" av Rönn. För ett år sedan hade hon sprungit på några som höll på att fälla träd på deras gård. "Släng inte, släng inte!" ropar hon åt dem. Hon tog hand om några "stockar" och behandlade dem varsamt. Först målade hon ändarna i färg för att täcka dem. Vilken färg spelar mindre roll. Det görs för att träet ska torka långsamt. Tänk samma princip som om du torkar lera i rumstemperatur. Sedan lades stockarna att vila en lång skönhetssömn. Efter ett års vila är det sedan dags att såga itu trästockarna till lagom tjocka brickor, efter tycke och smak. Sedan är det upp till var och en om man vill ta bort barken eller inte. Mina brickor har ingen bark, men jag ska spara barken på nästa leverans som jag ska få! Sandpappra lätt, så är risken att få stickor minimal. Dessa fina brickor kan till och med en 1-åring smaka på utan fara! 

Hoppar man över denna ett år långa procedur riskerar du att träbrickorna spricker efter kort tid. Jag har nu alltså en kasse av dessa dyrgripar! Ska någon du känner fälla ett träd, se till att få hjälpa till! Vänta inte, börja idag med samlandet! Fina snäckor och stenar... perfekt att samla på semestern!

Nu återstår att ta med dessa dyrgripar till mitt nya arbete, min nya förskola i Huddinge kommun! Det ska bli spännande! Jag vet att de redan har mycket naturmaterial så detta passar bra in, det är jag säker på! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Språk och kunskapsutvecklande arbetssätt

Varför och hur -om trappornas möjligheter!

Att organisera för flexibilitet!