Det vackra och estetiska ska få ta plats!

För ett år sedan började jag i Huddinge kommun, en nybyggd förskola med stor potential. Jag hade ett bra år i Huddinge. Jag trivdes jättebra med alla kollegor, men en utmaning som var annorlunda och något jag verkligen drömt om kom upp som en möjlighet. Jag blev erbjuden en tjänst som pedagogisk lagledare/utvecklingsledare på en förskola i Södertälje. En bra organisation som jag kände till sedan mina år tidigare i Södertälje. Jag tackade JA! Så efter bara ett år i Huddinge är jag nu tillbaka i Södertälje.

Här gled jag in den 1/8 på sommarförskolan. Det är alltid lite speciellt på sammanslagningar, men det som är bra är att jag kan lära känna pedagoger från andra förskolor i vår organisation. Det blir en liten mjukstart faktiskt. Igår fick jag och några kollegor möjlighet att besöka vår förskola för att iordningställa våra miljöer. Vi tänkte och arbetade praktiskt. Vi är överens om att här behövs ett stort återtag, en omstart då vi bygger upp miljöerna från början. Vi ska bygga en förskola som kollegor pratar om. Det är till oss de ska kunna vända sig för inspiration! Jag är helt övertygad om att vi kommer att nå dit, TILLSAMMANS! I min roll tänker jag att jag ändå har lite mandat att inspirera lite extra. Men vi måste göra det tillsammans.

Hur bygger vi då dessa miljöer? Vad vill vi åt? Jag tänker att "less is more" och det första vi gjorde var att ta ner saker från väggarna. Vi rensade ut och tog bort. Om det är avskalat och tomt är det lättare att bygga upp från början. Vi har tillgång till flera rum, en klassisk äldre förskola där vi äter på avdelningarna då vi inte har något torg eller matsal. Jag tänker ändå att ateljén bör vara i centrum, det är en central del av verksamheten, och det första vi gjorde var att flytta ut en stor "ateljévagn" med färger och papper ut till matrummet som nu också får bli ateljé. Bortanför detta rum finns ett bygg och konstruktionsrum med bra ljusinsläpp. Här hoppas jag att vi kan bygga en mötestrappa och byggbord. Jag vill föra in vissa andra ideér som jag också har tidigare erfarenhet av, till exempel glasskålar att förvara både naturmaterial, lego, magneter mm i. En miljö ska vara vacker, inbjudande, och hänga ihop med det projekterande som gruppen är inne i och undersöker. Den ska vara inspirerande och bjuda in till möten för utforskande, kreativitet och lek. Det vackra och estetiska måste få ta plats! Vi ska låta det ta plats! Våra barn förtjänar det!

Kolla gärna min och mina kollegors minnesblogg: http://forunderliga.blogspot.com/search/label/F%C3%B6runderliga%20milj%C3%B6er Under denna tagg, "förunderliga miljöer" finns det lite bilder och tankar kring miljöer i förskolan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Språk och kunskapsutvecklande arbetssätt

Varför och hur -om trappornas möjligheter!

Att organisera för flexibilitet!